Basis recept witte asperges

Ingrediënten:
  • Witte asperges
  • Zout
Wanneer u de asperges wilt gaan gebruiken kunt u het beste, voor het schillen, 2 mm. aan de onderkant afsnijden en deze dan 30 min in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen.

Leg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje (2 à 3 cm.) Schil de asperge zorgvuldig van boven naar beneden en helemaal rond. Zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Om zeker te zijn dat de asperges goed geschild zijn kun je de asperge in gedachten verdelen in drie lengtes. De asperge schil je dan als volgt: de 1e keer helemaal van boven (2 cm. onder het kopje) tot aan beneden. De 2e keer vanaf het midden tot aan beneden en dan het laatste stukje nog een keer. Zo weet je zeker dat ze goed geschild zijn.

Snijd vervolgens aan de onderkant (1 à 2 cm.) het harde, houtige gedeelte weg. Leg de asperges in ruim koud water (de kopjes mogen er net iets bovenuit steken), voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten, met gesloten deksel, doorgaren.

Om te controleren of de asperges voldoende zacht zijn kunt u met een vork in de ondereinden prikken.