Recepten

Hieronder vind u een aantal recepten voor het bereiden van asperges, voor meer informatie en recepten kijk ook op de website www.asperges.nl.

Basis recept witte asperges

Wanneer u de asperges wilt gaan gebruiken kunt u het beste, voor het schillen, 2 mm. aan de onderkant afsnijden en deze dan 30 min in koud water leggen.

Asperge Bavarois met Gerookte Zalm

Voor de vormpjes gebruiken wij ronde ringen met een Ø 5cm en hoogte van 5cm.Plaats hier een plastic randje in. Snij de gerookte zalm in tranches en plaats deze tegen de zijkant van de ring aan de binnekant. Zet dit koud in koelkast.

Asperge crème soep met gerookte zalm en bosuitjes

Snijd de gerookte zalm in repen en de bosuitjes in ringen. Maak de soep volgens de aanwijzingen op de verpakking.Voeg de laatste 5 minuten van de bereidingswijze van de soep de bosuitjes eraan toe.

Aspergebitterballen

Vegetarisch borrelhapje van circa 24 stuks. Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten zachtjes. Voeg het kookvocht en de slagroom scheutje voor scheutje en al roerende toe en roer glad.

Aspergemousse met rivierkreeftjes

Amuse of voorgerecht voor 4-8 personen. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges in weinig water met zout in 20 minuten gaar.

Aspergepannekoekje met slagersham en citroen-tijmcreme

Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Laat de asperges goed uitlekken en snijd ze in plakjes van 1/2 cm.

Aspergepannekoekje met slagersham en citroen-tijmcreme

Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Laat de asperges goed uitlekken en snijd ze in plakjes van 1/2 cm.

Asperges in gerookte zalm

Schil de asperges zorgvuldig en kook of stoom ze beetgaar. Laat ze op kamertemperatuur komen. Rol telkens 2 à 3 asperges in een plakje zalm.

Cocktail van asperges, kingkrab, garnalen en avocadocreme

Avocado's overlangs halveren. Pit verwijderen. Met een lepel het vruchtvlees uit de schil scheppen en in een kom doen
Citroensap naar smaak toevoegen.

Gebakken Asperges met Scampi's

Kook voor de saus, de geschilde ondereinden van asperges met weinig zout gaar. Laat dit aspergevocht samen met de room, crème fraîche, witte wijn of Noily Prat en de aspergestukjes tot de helft inkoken.

Lauwwarme aspergesalade met tonijn

In een kom de sojasaus, 2 eetlepels sherry en de sesamolie tot een sausje kloppen. Dit op smaak brengen met zout en peper. De tonijn in deze marinade leggen, keren en dit ± ½ uur laten staan, af en toe keren.

Tarbot met Asperge en Lente-uitjes

Voor de saus de bouillon, vermout en wijn inkoken tot eenderde. De room toevoegen en weer inkoken tot er eenvierde overblijft. De tarbot wassen onder de koude kraan, droog deppen met keukenpapier en in dunne plakjes snijden.

Velouté d'asperges, Lichtgebonden aspergesoep

Schil de asperges zorgvuldig en vooral niet te zuinig. Was vervolgens de schillen en zet ze op met het water en een snufje zout. Laat een uur zachtjes trekken, zeef de schillen eruit en voeg de kalfsbouillon en de blaadjes lavas toe.

Asperge d'Italiano

Bereidingstijd circa 20 minuten, maak de asperges schoon en kook ze in 3 minuten gaar. Laat de asperges 15-20 van het vuur in de pan nagaren. Breng nu 2 dl van het kookvocht met de wijn aan de kook en laat dit tot de helft inkoken.

Asperge-Ham Rolletjes met spinazie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Ontdooi de spinazie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schil de asperges met een dunschiller en snijd het onderste, houtige stukje eraf.

Aspergelasagne

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 165°C). Kook de asperges 7 minuten in kokend water met wat zout.

Asperges à la flamande

Kook de eieren hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en plet ze met een vork fijn. Schil de asperges zorgvuldig en kook of stoom ze beetgaar.

Asperges blanches orientales

Gebakken witte asperges op oriëntaalse wijze bereid.De asperges goed schillen en in schuine stukjes snijden van ± 1 cm. De paddestoelen schoon borstelen en ontdoen van de steeltjes en in vieren snijden. De sjalotjes en de bieslook fijnhakken.

Asperges en branches 'comme il faut' Slierasperges 'Zoals het hoort' met aspergebotersaus

Zet de asperges een half uur voor het schillen in koud stromend water. Schil de asperges zorgvuldig en snij na het schillen ongeveer 2 cm. van de ondereinden af (de schillen en de resterende ondereinden kunt u gebruiken voor de saus, zie boven).

Asperges met aardappelsalade en gepocheerd ei

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Schil de asperges met een dunschiller en snijd het onderste, houtige stukje eraf. Breng de aardappelen in ruim koud water met een snufje zout aan de kook. Zet het vuur laag en kook de aardappelen met een deksel op de pan in 10-15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat ze een beetje afkoelen. Kook ondertussen ook de asperges in ruim water in 20 minuten gaar.

Asperges met eieren, ham en basilicumboter

Breng in een waterkoker 1 liter water aan de kook. Snijd van de asperges een stukje van de stelen. Pluk het basilicumblad af, leg de blaadjes op elkaar en snijd ze in repen. Was de eieren grondig.

Asperges met geitenkaas in filodeeg

Kook de asperges. Pureer met een staafmixer de basilicumblaadjes met de room, eieren en de geraspte geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200°C.

Asperges met gekookte tagliatelle en gerookte kip

De asperges beetgaar koken en in stukken snijden. De gerookte kip in blokjes snijden. De tagliatelle beetgaar koken volgens de aanwijzing op de verpakking.

Asperges met kip

Schil de asperges, kook ze gaar en houd ze warm. Bestrooi de kipfilets met peper, zout en majoraan en bak ze aan alle kanten lichtbruin, maar niet gaar.

Asperges met Parmaham

Dun plakje van de onderkant van aspergepunten afsnijden. In pan met kokend water en zout in ca. 3 minuten beetgaar koken. In vergiet uit laten lekken.

Asperges met rauwe ham en sinaasappelsaus

Schil de asperges met een dunschiller en snijd het onderste, houtige stukje eraf. Kook de asperges in ca. 15 minuten beetgaar en giet deze af.
Verhit de olie en bak de reepjes ham al omscheppend 2 minuten op een hoog vuur.

Asperges op Italiaanse wijze

Schil de asperges met een dunschiller en snijd het onderste, houtige stukje eraf. Kook de asperges in ca. 20 minuten gaar en rasp ondertussen de Parmezaanse kaas op een fijne rasp

Asperges uit de wok

Schil de witte en groene asperges en snij de scheuten schuin in stukjes van ongeveer twee centimeter. Pel de gamba's en verwijder het darmkanaaltje. Hou de paprika boven een gasvlam tot de schil zwart geblakerd is (een oven van 200°C doet het ook). Verwijder de geblakerde schil van de paprika, halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes.

Gegrilde asperges met gebakken tilapia en couscous

Snijd de gekookte witte asperges in de lengte door midden Dep deze droog op een servet Haal de gehalveerde asperges door de olijfolie en grill ze zodat er een ruitjes motief ontstaat

Gekookte asperges met gewelde boter

Schil de asperges met een dunschiller en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Zet de asperges rechtop in een speciale aspergepan of liggend in een ruime kookpan. Kook de asperges in water met zout en suiker in 20 minuten gaar.

Gekookte asperges met saffraansaus en gamba's

Schil de asperges met een dunschiller en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Zet de asperges rechtop in een speciale aspergepan of liggend in een ruime kookpan. Kook de asperges in water met zout en suiker in 20 minuten gaar.

Gewokte asperges met in teriyaki gemarineerde tonijn

Tonijn dun snijden, eventueel iets pletten en ± 30 minuten in de teriyaki marinade leggen

Groene asperges à la nature

Zet de groene asperges meteen rechtop in een hoge pan. Vul de pan met zoveel houd water dat de kopjes niet onder water komen te staan. Ververs het water regelmatig. Laat de asperges enkelen uren in het water staan. De stengels zuigen zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden en ze zich gemakkelijker laten schillen. Spoel ze af onder de kraan en schil alleen het onderste stukje.

Ham-aspergetaart

Rol het deeg zeer dun uit en leg dit in een licht beboterde of met bakpapier beklede ronde bakvorm van ± 24 centimeter doorsnee. Prik hier en daar met een vork in de bodem. Kook de asperges en laat ze afkoelen. Zorg ervoor dat ze goed uitgelekt zijn en snijd ze dan in stukjes van 5 centimeter lang.

Maaltijdsalade asperges

Rozijnen weken. Alle ingrediënten mengen en overgieten met de dressing.

Tagliatelle van courgette en asperge

Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in lange slierten met behulp van een dunschiller. Was de courgette en snijd ze ook in slierten met behulp van een dunschiller. Stoom de slierten samen gedurende 1 minuut boven kokend water. Laat ze schrikken onder koud water en goed uitlekken.

Tompoes van asperges met paddenstoelen en vermoutsaus

Snijd uit het bladerdeeg koekjes. Klop het ei los en smeer hiermee de bladerdeegkoekjes in. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 160 °C. Schil ondertussen de asperges zorgvuldig en kook of stoom ze beetgaar. Snijd ze in stukken. Pel en snipper de knoflook fijn. Maak de cantharellen schoon en snijd ze in beetklare stukken.

Asperge-ijs

Suiker en ei door elkaar roeren, totdat het mengsel een lint vormt.
Geleidelijk 500 cc kokende melk toevoegen; op een zacht vuur roeren totdat de massa aan de lepel blijft hangen, LAAT HET MENGSEL NIET KOKEN!

Aspergesorbet

De aspergestukjes, het sap van de citroenen, de wijn en de suiker in een pan doen en ongeveer 45 minuten laten koken. Daarna de massa met een staaf-mixer of keukenmachine pureren en daarna door een grove zeef passeren.

Bavarois van asperges met bloedsinaasappelsaus en frambozen

Houd van de asperges de punten apart voor de garnering. De bijna gaar gekookte asperges met het kookvocht (samen 500 g) in de mixerblender fijn pureren. 1 dl van deze puree met de suiker aan de kook brengen en hieraan de uitgeknepen gelatineblaadjes toevoegen. Dit weer bij de overige puree voegen en op ijs laten koelen totdat het begint te stollen.